Yoga houdingen voor je zenuwstelsel

Volgens de yoga zijn er 3 bewegingen die we dagelijks zouden moeten beoefenen voor de gezondheid van de rug: vooroverbuigingen, achteroverbuigingen en rotaties. Een gezonde rug, een gezond lichaam, aldus de Yogi. Los daarvan worden we naar mate we ouder worden stijver in ons onder lichaam en zwakker in ons boven lichaam. Genoeg om aan te werken dus, genoeg aanbod in stijlen om je weg te vinden. Maar voor een goede gezondheid van je zenuwstelsel is het niet perse nodig push ups of ingewikkelde houdingen te doen. Omdat Kennis van Yoga filosofie en anatomie zijn de twee pijlers voor een goede yogapractice.

Het zenuwstelsel & pizza

Het zenuwstelsel heeft als basisfuncties het opnemen en het verwerken van informatie  en zorgen dat het lichaam kan functioneren in de omgeving. Het is een supergroot communicatie netwerk die  informatie van de zintuigen ontvangt over onze omgeving en over ons eigen lichaam. Het verwerkt deze informatie en verbindt dit met andere informatie, bijvoorbeeld dingen die in het geheugen zijn opgeslagen (Samskara’s!)

Dit netwerk communiceert en stuurt je lichaam aan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen perifeer zenuwstelsel en centraal zenuwstelsel. Een groot onderdeel van het perifeer zenuwstelsel is het autonome zenuwstelsel (autonoom = onafhankelijk, zelfstandig) wat verantwoordelijk is voor oa vertering, ademhaling en hartslag. Het is actief als je slaapt en onderhoudt de meest basale vitale functies tijdens een narcose. Om het niet ingewikkelder maar leuker te maken : Pizza. Als je een stuk pizza ziet wordt door doorgegeven via de zintuigen, verwerkt, en vervolgens wordt je lichaam aangestuurd om een stuk te pakken en via de juiste weg in je mond te stoppen. Het autonome zenuwstelsel gaat aan het werk zodra de pizza in je keel glijdt: het verterings proces. Dit gebeurt allemaal zonder dat we hier over hoeven na te denken, onbewust dus!

Yin Yang

Als we kijken naar het zenuwstelsel zouden we 2 belangrijke wetten kunnen vergelijken met het Yin-Yang principe: zon – maan, ha- tha, koelte – warmte, verstilling – beweging. Samengevoegd geven ze alles wat we nodig hebben. Het een is ook niet beter dan het ander, en ze kunnen niet zonder elkaar en werken samen, net als je zenuwstelsel.

Sommige mensen hebben meer Yin nodig dan Yang of juist andersom. Maar gezien we momenteel in een samenleving leven die erg naar buiten gericht is, gebruiken we veel Yang kwaliteiten en raken we uit balans. Naar binnen keren is Yin, denk aan vooroverbuigingen. Dit kalmeert het zenuwstelsel. Achteroverbuigingen stimuleren Yang energie, maar zijn ook goed voor stimuleren van de nieren (die met veel yang uitgeput dreigen te raken), twists een goede spijsvertering en een soepele, sterke wervelkolom. Alle houdingen kan je op een Yin of Yang manier benaderen. Gebruik/stretch je je spieren (yang) blijf je minder lang in een houding dan wanneer je werkt aan bindweefsel, pezen en ligamenten (Yin) waar je de spieren dus ontspant en veel langer in een houding blijft voor het gewenste effect. De houdingen heten anders, omdat ze in vorm wellicht op elkaar lijken maar benadering en uitvoering dus anders zijn. Yin yoga houdingen (Poses) zijn in het Engels en Yang yoga houdingen (Asanas) zijn in het sanskriet. In de Yin yoga is vrijwel alles zittend/liggend, omdat we de spieren zoveel mogelijk willen ontspannen.

Geen letsel

Ahimsa, de eerste stap van het achtvoudige yogapad, staat voor geweldloosheid. De yogi streeft naar een leven waarbij er geen geweld wordt gebruikt voor jezelf en anderen, dieren en natuur. Niet alleen fysiek, ook geestelijk, mentaal. Forceren, afdwingen is niet alleen een vorm van geweld maar volgens de Taoist ook tegen de wetten van de natuur in.  Ahimsa is hoofdregel in de beoefening van de Asanas.

Voor een gezond zenuwstelsel is het dus belangrijk een gezonde rug en wervel kolom te hebben. Bij houdingen die hier goed voor zijn kijken we dus naar de stimulering van de rug en wervels.

 

 

Vooroverbuigingen                                                                                 Yin: Dangling (staand), Caterpillar, Snail, Butterfly, half Butterfly, Dragon fly/ Straddle,  Cat/cow (cat = bolle rug)

Yang: Staand: Uttanasana, Padahastasana, Prasarita Padottanasana, Padangusthasana.

Zittend: Paschimottasana, Dandasana, Upavistha Konasana, Baddha konasana, Janu sirsasana.

Liggend: Halasana, Karnapidasana

Werking: Strekking achterzijde lichaam en bijbehorende meridianen, slaap bevorderend, flexie van de ruggenwervels, kalmerend en verkoelend. Zittende vooroverbuigingen zijn aangeraden bij PMS klachten en tijdens de menstruatie.

 

Achteroverbuigingen

Yin:  Anahata, Sphinx, seal, supported Fishpose, Cat/Cow (Cow = holle rug), Wild Thing.

Yang: Natarajasana (staand) Ustrasana, Urdhva Dhanurasana, Danurasana, Bhujangasana, Salabhasana

Werking: Versterkend en stimulerend voor de rug, strekking van de voorkant van het lichaam, ‘boost’ voor je energie en nieren, goed voor je humeur.

Twists

Yin: Reclining Twist, Thread the Needle, Cat pulling its tail.

Yang: Ardha Matsyendrasana, Parivrtta Utthita Trikonasana, Parivrtta Utthita Hasta Padangusthasana, Parivrtta Utkatasana, Parivrtta Upavistha Konasana, Parivrtta Ardha Chandrasana, Parivrtta Ardha Chandrasana.

Werking: versoepeling rug, stimulering buikspieren en rugspieren, bevorderend voor bloedsomloop en spijsvertering. Note: vermijd (diepe) twists als je zwanger bent.

Indien je trauma/blessure of gezondheids problemen hebt check je arts en yoga docente voor dat je aan de slag gaat. Gebruik altijd aandacht als instrument. Weerstand mag (gewenst zelfs), stekende, scherpe pijn niet.

 

  • Bronnen: Psychologie, een inleiding
  • Encyclopedie medicinfo
  • Natuurinformatie
  • Yoga Anatomie Leslie Kaminoff
  • Yoga anatomie Bernie Clarck

 

Eva Sophie Ridderikhoff
evasophier@gmail.com
2 Reactie's

Geef een reactie