08 jul Hanumanasana: Het verhaal achter de split
Samen met Ganesha, de opruimer van obstakels, is Hanuman, de schrik van de demonen, een van de populairste goden in de hindoe geschriften. Ook hij heeft het hoofd van een dier, een apenkop. Hanuman is dan ook de koning van de apen.
De aap staat symbool voor de geest. Hij zit geen moment stil en springt van de hak op de tak. Die agitatie verstoort onze zielenrust: De Monkey Mind. Als koning van de apen staat Hanuman symbool voor diegene die de geest bedwongen heeft en absolute vreugde kent. Hanuman loopt over van mededogen, kan alles aan, gaat door vuur voor iedereen die het goed meent en nog het meest van al voor Rama, aan wiens voeten hij zit, dat symboliseert zijn toewijding voor het verhevene.
Maar de grootste kracht van de Hanuman -vind ik -zijn kunst van vertrouwen. Toen Rama’s vrouw Sita werd gekidnapt en over de zee meegenomen naar het eiland (Sri) Lanka, sprong Hanuman de zee over en vond Rama’s vrouw. De split is vernoemd naar deze grote sprong die Hanuman maakte: de Hanumanasana.
Steeds meer soldaten stroomden de tuin in, de overmacht was te groot. Na een woest gevecht werd Hanuman geboeid naar de troon van Ravan geleid. De demon moest lachen toen hij de aap zag en zei: “Wat is de macht waaruit jij zoveel zelfvertrouwen put om zomaar mijn tuin binnen te stappen, mijn vruchten te eten en de bomen te ontwortelen?”
“Ik ben de boodschapper van Ram. Ik at de vruchten omdat ik honger had en ik vernielde jouw bomen omdat ik een aap ben. Luister naar mij, Ravan. Het zou beter zijn als jij jouw verwaandheid eens overwon en gehoor gaf aan het advies dat ik voor je heb. Niets en niemand kan het wezen beschermen dat zich eenmaal tegen Ram heeft gekeerd. Laat Sita vrij, verlaat het pad van de ondeugd.
Ravan was niet gediend van het advies en gaf order om Hanuman zijn leven te beroven. Ministers van Ravan grepen in, een boodschapper mag immers niet gedood worden, het is tegen de regels van de diplomatie. De trots van een aap is zijn staart, en zo adviseerde de ministers de staart van Hanuman in de brand te steken om hem vervolgens staartloos terug te sturen naar zijn meester.
Het moment dat Hanuman vlammen vanuit zijn staart zag opschieten, maakte hij zichzelf piepklein. Hij glipte uit zijn boeien en in een paar tellen was hij op het dak van de hoogste verdieping van het paleis geklommen. Er woei een felle wind. Terwijl hij bulderde van het lachen maakte de aap zich tien keer zo groot. Met zijn brandende staart rende hij door heel Lanka huis in huis uit, totdat de hele stad in lichterlaaie stond. Toen sprong Hanuman in de zee om zijn staart te doven. Daarna ging hij terug naar het strand waar hij bij de heensprong geland was en met een reusachtige sprong was hij weer aan de overkant van de zee. Hij vertelde zijn kameraden over zijn succes in Lanka en zo snel als ze konden reisden de apen terug naar het hof van hun koning om Ram te vertellen dat ze Sita gevonden hadden.
Het is een kunst om te weten wanneer je je groot en sterk moet maken en wanneer je je klein en onopvallend moet maken. Soms moet je, om in een rechtvaardige zaak te kunnen strijden, in je kracht gaan staan en niet denken aan je eigen belang. Soms vraagt de situatie aan ons dat wij op de achtergrond moeten treden en moeten afwachten. Hanuman verstaat deze kunst als geen ander. Afhankelijk van de situatie maakt hij zichzelf groot of klein, en is vol vertrouwen.
Zijn vorm van de aap leert ons dat wij ons niet moeten laten misleiden door het uiterlijke, waardoor we immense kwaliteiten over het hoofd zien. Hanuman helpt ons te herinneren door toewijding te verbinden met de essentie.
Hanuman staat met andere woorden voor de wilskracht om komaf te maken met lagere emoties en mentale agitatie teneinde de geest op het hogere te richten en onze ware, goddelijke natuur te doen schitteren.
Wil je Hanumanasana beoefenen? Denk aan zijn kracht: Wanneer maak je je klein (Arda Hanumanasana) en werk naar groot toe met behulp van props. Travel Safe 🙂
Mooie reis,
Eve Sophie
Samskara’s: Het cookiebeleid van je mind – yogarevalution
Geplaatst op 15:04h, 09 juli[…] aangeboden, wanneer beslis jij dan je klein te maken, omdat het je lichaam zou dienen? (denk aan de Hanuman) De Ultieme Samskara practice is Yin Yoga, waarbij je lang (3-8 min) in houding blijft, vol […]